Kwekerij

Sinds afgelopen jaar zijn we gestart met de aanleg van een vaste plantenkwekerij

Vaste planten worden veel gebruikt in de aanleg van nieuwe tuinen of om oude tuinen weer op te frissen met iets nieuws en kleurrijks

Kwekerij

Een kwekerij, wat is dat nou precies. We zijn begonnen op ons terrein met een kwekerij van Sierheesters. Deze werden voornamelijk gebruikt in de aan te leggen tuinen van het groencentrum. Nadat we een combinatie maakten met de zorg bij de Hof van Arcadia werd het ook een leer-werk praktijk project. Hier kunnen de aanstaande hoveniers daadwerkelijk de heesters rondsteken, snoeien, rooien en kluiten binden. Waarna ze weer gebruikt worden in de aan te leggen tuin, dus opnieuw planten daar waar ze mooi tot hun recht komen.

Sinds afgelopen jaar zijn we gestart met de aanleg van een vaste plantenkwekerij. Vaste planten worden veel gebruikt in de aanleg van nieuwe tuinen of om oude tuinen weer op te frissen met iets nieuws en kleurrijks. Vaste planten komen ieder jaar terug en sterven veelal in de winter bovengronds af, ondergronds zijn ze dan in de rust om het volgend jaar weer vol glorie hun rijkdom te vertonen.

Wanneer vaste planten een aantal jaren hebben gestaan is het tijd om ze te verjongen. Van de moederplant worden dan jonge stekjes genomen welke als nieuwe plant worden opgekweekt tot ze groot genoeg zijn om opnieuw de tuin in te gaan. Een prachtig proces waar ook de deelnemers van een leer-werktraject in mee kunnen draaien om zo praktische en theoretische kennis op kunnen doen door het leren van de planten en hun namen, groei- en bloeiwijze.